Op het toneel is niets wat het lijkt

Gepubliceerd door Vincent op

Wanneer je lid bent van een toneelvereniging weet je het wel: je kunt eens even helemaal iemand anders zijn als je op het toneel staat. Je kunt je helemaal inleven in de rol van slechterik, zonder dat je daar in het echt iemand mee kwetst. Want af en toe heel slecht zijn, dat willen we allemaal wel, toch? Op het toneel kun je je rol ook nog eens flink uitvergroten. Slechter dan slecht, zogezegd. En door de technieken van nu, zoals mistmachines en belichting wordt je rol nog eens extra uitgelicht.

Mensen spelen graag toneel
Voor sommige mensen is toneelspelen dagelijkse kost. Zij weten zich geen houding te geven zonder zich een houding aan te meten. Je bent dan nooit helemaal jezelf. Anderen spelen graag een rol in andere zaken. Zij lezen hun kinderen voor met gekke stemmetjes of zijn gek op de poppenkast. Maar ook online worden veel rollen gespeeld. Je weet nooit of degene met wie je aan het chatten bent ook echt is wie hij zegt dat hij is. Dat is spannend, maar kan ook best gevaarlijk zijn. Je moet wel weten wanneer het spel overgaat in bedrog.
Mistmachines

De meeste toneelstukjes zijn gewoon leuk

Denk jij ook nog met veel plezier terug aan de weekopening of -sluiting op de basisschool? Of aan het spelen in de poppen- of bouwhoek? Uiteindelijk waren we toen al toneelstukjes aan het spelen. Zonder alle moderne technieken van nu, maar toch. Ze zeggen wel dat de kinderen van nu minder fantasie hebben dan wij vroeger. Dat kan nog wel eens kloppen. De kinderen van nu hoeven ook minder te fantaseren, alles wat ze zouden kunnen bedenken bestaat al in de vorm van computerspelletjes. Toch blijft het ook voor de kinderen van nu belangrijk om zich uit te leven in een fantasiewereld. Of dat nu gaat om toneel of kunst, ze moeten ergens een uitlaatklep hebben!

Lekker spelen in de kerstvakantie

Beeld je eens in dat je in een kasteel woont. Van de tafel maak je het kasteel en de verkleedkleren kunnen voor prinsen en prinsessen zorgen. Natuurlijk kunnen de kinderen buiten een “heksenpot” gaan koken met modder en besjes. En wie weet heb je nog even tijd om met ze op sprookjestocht in het bos te gaan. Op zoek naar kabouters. Allemaal hartstikke leuke activiteiten die de fantasie van (je) kinderen prikkelen. En, geef maar toe, voor jou is het eigenlijk ook hartstikke leuk!

Categorie├źn: Blog