Goed personeelsbeleid: focus op het geluksgevoel

Gepubliceerd door Vincent op

Het is belangrijk dat je als collega’s af en toe iets leuks doet met elkaar. Ik werk als man met verder overwegend vrouwen in een groot gezondheidscentrum. De spreekuren zijn altijd overvol en vaak werken we onder druk. Over het algemeen is de harmonie goed. Maar we zijn allemaal mensen dus het kan weleens zo zijn dat de gemoederen verhit raken. Daarom is het extra belangrijk dat we, helemaal los van het werk, af en toe tijd vrijmaken voor contact met elkaar.

Inspireren is investeren

Als chief happiness officer (CHO) zie ik het als mijn taak om medewerkers te inspireren. Ik heb veel energie en ben oprecht geïnteresseerd in het welzijn van de mensen in de organisatie. Daar ben ik, naast mijn normale takenpakket, heel serieus mee bezig. Elke vrijdag doen we een drankje en een hapje na het werk. In tegenstelling tot de meeste bedrijven, waar veel mensen vrij zijn op vrijdag, is het bij ons juist heel druk zo vlak voor het weekend. Voor degene die niet op vrijdag werkt is er op de eerste dinsdag van de maand een gezamenlijk ontbijt vóór werktijd. Deelname is uiteraard vrijblijvend maar de ervaring leert dat er zowel voor de borrel voor als het ontbijt meestal aardig wat animo is. Ik grijp elke gelegenheid aan om iets te vieren of om aandacht te krijgen voor bijvoorbeeld een gezamenlijk doel. Ik regel gezonde én ongezonde traktaties of deel een leuke gadget uit ter gelegenheid van bijvoorbeeld Pindakaasdag, Valentijnsdag of Dikketruiendag. Elk jaar pik ik er andere dagen uit om iets bijzonders mee te doen.

Het belang van teambuilding

Het is gebleken dat medewerkers mede door dit soort acties meer betrokken raken bij het bedrijf. Ze verzuimen minder en zijn loyaler, productiever en creatiever. Mijn baas ziet gelukkig het belang van een CHO in het bedrijf en werkt royaal mee als het gaat om de financiële support. Teambuilding staat daarom hoog op zijn (en dus ook mijn) agenda. Gelukkig hoef ik het wiel niet telkens zelf uit te vinden. Bij Fundustry kun je allerlei leuke uitjes boeken. Volgende week is het weer zover. Dan gaan we een levensgrote koe beschilderen! Ik heb geboekt voor 4 uur lang, mét luxe lunch en professionele begeleiding. Op het einde maken we een groepsfoto, ook inclusief. Het wordt onze eigen unieke koe waar we met z’n allen aan hebben gewerkt. We zoeken al een tijdje naar een leuk kunstwerk voor onze wachtkamer. Die koe komt daar te staan met de foto erboven aan de muur. Er is zat ruimte voor en het fleurt het geheel lekker op. Zo slaan we twee vliegen in één klap!

Categorie├źn: Blog